Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

«Κράτα τα πόδια σου ζεστά την κεφαλή σου κρύα» !

«Κράτα τα πόδια σου ζεστά την κεφαλή σου κρύα» έλεγαν οι παλιοί. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, καθώς τα πόδια μας κρυώνουν και κατά συνέπεια όλο μας το σώμα. Τα παγωμένα πόδια, είναι αρκετά συχνό πρόβλημα, που μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε κρύο ακόμα και σε ήπιες καιρικές συνθήκες. Πώς μπορούμε να τα διατηρήσουμε όμως ζεστά; Σας παρουσιάζουμε δέκα συμβουλές για να έχετε ζεστά πόδια.
  1. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως το σώμα κρυώνει, όταν κρυώσουν και τα πόδια. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Οφείλετε να κρατήσετε ζεστό όλο σας το σώμα για να μην κρυώσουν και τα πόδια σας φορώντας ζεστά ρούχα. Τα άκρα είναι μάλιστα αυτά που κρυώνουν γρηγορότερα, όταν κρυώνει όλο το σώμα.
  2. Εκτός από ζεστά ρούχα στα μέτρα σας, πρέπει να φοράτε και το κατάλληλο μέγεθος καλτσών που δεν θα διακόπτει την κυκλοφορία του αίματος. Εκτός αυτού όμως, προτείνονται και οι κάλτσες από μαλλί ή μικροΐνες που διατηρούν τη θερμοκρασία του ποδιού σταθερή. Αν δεν δείτε αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε ισοθερμικές κάλτσες.
  3. Αλλάζετε συχνά κάλτσες. Το πόδι μετά από λίγες ώρες ή αρκετό περπάτημα έχει την τάση να ιδρώνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτο στο κρύο. Οφείλετε να αλλάζετε κάλτσες αρκετά συχνά. Οι νέες στεγνές κάλτσες θα βοηθήσουν να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σας σταθερή.
  4. Για να διατηρήσετε σωστή θερμοκρασία, πρέπει να έχετε και σωστή διατροφή. Συγκεκριμένα, το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να διατηρήσει την θερμική του ισορροπία. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ενέργεια και ενυδατώνετε το σώμα σας συχνά.
  5. Μια κρύα επιφάνεια, μπορεί να απορροφήσει μεγάλο ποσοστό της θερμότητας των ποδιών σας. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να μην έρχεστε σε επαφή με κρύες επιφάνειες και να φοράτε συχνά παντόφλες και κάλτσες, ιδιαίτερα τις ημέρες του χειμώνα.
  6. Η κυκλοφορία του αίματος παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των ζεστών σας ποδιών. Για να την «καλλιεργήσετε», μπορείτε να εξασκείστε καθημερινά.
  7. Εάν νιώθετε τα πόδια σας παγωμένα και θέλετε να κάνετε κάτι για να τα συνεφέρετε άμεσα, μπορείτε πολύ απλά να κάνετε ένα θερμό ποδόλουτρο. Θα ζεσταθούν άμεσα και μια λύση θα ήταν να τους κάνετε μαλάξεις αφού τα στεγνώσετε με ειδική κρέμα.
  8. Κινήστε τα πόδια σας. Για να κυκλοφορήσει καλύτερα το αίμα, μπορείτε να τεντώσετε τα πέλματά σας ακόμα και μέσα στο παπούτσι. Ανοίξτε και κλείστε τα δάχτυλα των ποδιών, όπως θα κάνατε γροθιά με τα δάχτυλα των χεριών σας. Μπορείτε ακόμα να κάνετε και επιτόπια άλματα για πιο άμεσα αποτελέσματα.
  9. Είναι σημαντικό να περιποιείστε τα άκρα σας. Eάν τα καθαρίζετε και τους δείχνετε την ανάλογη φροντίδα, ώστε να τα προστατεύσετε από ερεθισμούς και φουσκάλες, οι πιθανότητες για κρύα πόδια ελαχιστοποιούνται. Αποφύγετε τις ενυδατικές κρέμες που μπορεί να τα κάνει να παγώσουν άμεσα, έαν και ο καιρός είναι αντίστοιχα κρύος.
  10. Εάν το πρόβλημά σας είναι συνεχόμενο και δεν βρίσκετε λύση, επισκεφθείτε κάποιον αγγειοχειρουργό. Συχνότερo προβλήμα- μπορεί να είναι χρόνια ριζίτιδα (φλεγμονή από πίεση του νεύρου που ξεκινάει από τη μέση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου