Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΦΑΓΑΤΕ???ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ???

25η Μαρτίου σημαίνει εθνική εορτή, σημαίνει θρησκευτική εορτή, σημαίνει και… μπακαλιάρο στο τραπέζι (με σκορδαλιά κατά προτίμηση).
Είτε τρώει κανείς στο σπίτι του είτε είναι καλέσμένος κάπου είτε τρώει σήμερα σε ταβέρνα, ο μπακαλιάρος είναι must! Πως όμως επικράτησε να τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;
Τα παλαιότερα χρόνια δεν υπήρχαν ψυγεία και έτσι το πάστωμα των ψαριών ήταν ένας πολύ δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος διατήρησης τους αλλά και μεταφοράς τους σε μέρη που δεν είχαν εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα.
Ομολογουμένως, ο παστός μπακαλιάρος είναι από τα πιο» πετυχημένα» είδη! Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι τον «γνωρίσαμε» περίπου τον 15ο αιώνα καθώς αποτελούσε μια πολύ καλή λύση για τους κατοίκους της ελληνικής ενδόχωρας που δεν είχαν άμεση πρόσβαση σε φρέσκα θαλασσινά.
Όσον αφορά τώρα, την 25η Μαρτίου συγκεκριμένα, ως γνωστόν η Εκκλησία επιτρέπει την «ψαροφαγία» (την κατανάλωση ψαριού, δηλαδή) μόνο δύο φορές κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας, την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.
Εκτός των νησιών, λοιπόν, η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είχε πρόσβαση σε φρέσκα ψάρια και κατέφευγε στην πολύ καλή λύση και θρεπτική λύση του παστού μπακαλιάρου. Χρόνια με τα χρόνια, η συνήθεια έγινε… λατρεία και φθάσαμε στο έθιμο που με χαρά τηρούμε μέχρι σήμερα!
 
ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου